Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

"Χρησιμοποιήστε καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ"

"Χρησιμοποιήστε καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ"
Κοινή συνέντευξη Χρυσοχοϊδη και Επιτρόπου Hahn 

Την ορθoλογική διαχείριση από την Ελλάδα των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και ειδικότερα του ΕΣΠΑ ζήτησε χτες από την ελληνική κυβέρνηση ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Johannes Hahn  στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού στην Αθήνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. «Η Ελλάδα, πρέπει να κάνει παραπάνω προσπάθειες. Πρέπει και εσείς να επενδύσετε, να χρησιμοποιήσετε το κονδύλια τα οποία είναι διαθέσιμα για την περίοδο αυτή. Νομίζω πως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι η νέα περιφερειακή πολιτική που διαμορφώνεται στην ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομία και υπογράμμισε ότι τα διαρθρωτικά ταμεία θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για να υπερβεί την οικονομική κρίση. 




«H Eλληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολα στενά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα σωστά μέτρα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Στηρίζω και παροτρύνω την κυβέρνηση να συνεχίσει» δήλωσε ο κ. Χαν. 
Ειδικότερα για το ΕΣΠΑ ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απορροφητικότητα του προγράμματος - βρίσκεται περίπου στο 17% - σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος απορρόφησης και στις υπόλοιπες χώρες είναι γύρω στο 20%. 

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ «πολιορκητικό κριό», απέναντι στην κρίση και επανέλαβε την πρόθεση για διπλασιασμό της απορρόφησης των κονδυλίων του μέσα στο 2011, αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής του. Παράλληλα υπογράμμισε ότι απαιτείται να διαμορφωθεί μια λογική πανευρωπαϊκής στρατηγικής ανάπτυξης, την οποία έχει ιδιαίτερη ανάγκη η Ευρώπη αυτήν την περίοδο. 

Νωρίτερα χτες το πρωί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης από το βήμα της ημερίδας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση» ζήτησε την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ και να προωθηθούν με ταχύτατους ρυθμούς τα αναπτυξιακά έργα στη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου